Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zbigniew147
    Rider
    • 2008
    • 482

Zamieszczone przez loyd
    Ja już po wymienie nastawnika. Różnica przy uruchamieniu auta jest gigantyczna .....
    No to super że masz problem juz za sobą

Komentarz

• sezamek1
      Drive
      • 2010
      • 70

Zamieszczone przez loyd
      Ja już po wymienie nastawnika.

Różnica przy uruchamieniu auta jest gigantyczna .....
      Witam i gratuluję.

Kolego jak rozumiem wymienili Ci tylko nastawnik. Pytam się, bo mnie w jednym ASO nastraszyli, że często przy wymianie nastawnika trzeba także wymienić napinacz łańcucha.

Mam jeszcze prośbę: opisz proszę jak u Ciebie przebiegało to terkotanie - na zimnym czy na ciepłym silniku itd.

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

Generalnie najczęsciej po ok. godzinie od wyłączenia silnika (przy ponownym uruchomieniu), choć zdarzało się też na zimnym.

Co do wymiany innych elementów rozrządu to w ASO mówili, że serwisant ocenia stan cześci i jeżeli spełniają normy to nie są wymieniane.

Komentarz

• maselek2
          Drive
          • 2011
          • 90

Zamieszczone przez sezamek1
          kiedy w twoim przypadku pojawiało się to cholerne terkotanie?
          sezamek1,auto kupiłem z przebiegiem 42tys i terkotanie zaobserwowałem zaraz po kupnie. Nie wnikałem ponieważ ASO stwierdziło że TTTM. O tym że te terkotanie dochodzi z wadliwego nastawnika rozrządu dowiedziałem się tu na forum.

U mnie podczas odpalania zimnego silnika generalnie terkotania brak.
          Natomiast terkotanie jest prawie pewne w sytuacji gdy przejadę np. 100 km, zgaszę silnik i po jednej godzinie postoju ponownie uruchamiam jeszcze ciepły silnik. Zaterkocze przez jakieś 2-3 sekundy po czym pracuje już normalnie. Czy u Ciebie było tak samo?
          U mnie było identycznie, aż pewnego dnia zaterkotał sobie po porannym odpaleniu
          Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...

Komentarz

• tomkr82
            Drive
            • 2009
            • 52

Loyd

W twoim przypadku w jakim serwisie w jakim mieście podeszli do sprawy rzetelnie i ci wymienią ?

Przygotowują się do rozmowy na ten temat w swoim serwisie i zbieram argumenty. Miesiąc temy serwis w moim mieście twierdził, że problem nie dotyczy marki Skoda i roku modelowego 2010. Zbieram więc argymenty (przykłady serwisów) gdzie znają problem (lub chociaż nie ukrywają, że go znają)
            thx
            Toma

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

W InterAuto powiedzieli, że nie zorbią nic dopóki nie usłyszą tego na własne uszy a w ASO Kielce (PolMot) uwierzyli po zobaczeniu nagrania w zasadzie.

Jednym słowem słynne InterAuto spuściło mnie na drzewo, za to dobrze potraktowali mnie w ASO które nie ma tu dobrej renomy (ASO Kielce).

Co do twierdzeń ASO, że nie dotyczy to Skody to powiedz im, że ta usterka jest opisana dokładnie w ich programie serwisowym (łącznie z nagraniem przykładowego dzwięku) i niech poszukają.

Komentarz

• sezamek1
                Drive
                • 2010
                • 70

Zamieszczone przez maselek2
                Zamieszczone przez Lashlo
                bohen, wal do FIMOT u w Elku-sa solidni.
                Czy tacy solidni to bym nie powiedział, trzeba mieć niezłe "gadane" by przyjęli auto do wymiany nastawnika. Mi się udało Auto mam już po gwarancji SAP pokryło 70%. :kciukgora
                Witam,

maselek2 dzięki za odpowiedź. Napisz mi jeszcze proszę:

1. O co chodzi z tym niezłym gadaniem, żeby ASO przyjęło auto do wymiany nastawnika. Czy musiałeś zaprezentować terkotanie w naturze, czy uwierzyli na słowo?

2. Jak długo trwała wymiana nastawnika?

3. Czy jesteś zadowolony z tej usługi tj. czy ASO nic nie spieprzyło przy okazji wymiany przedmiotowego nastawnika?

Sam zastanawiam się nad wymianą i poszukuję sprawdzonego ASO -
                4. Czy mógbyś polecić to ASO w którym dokonywałeś wymiany nastawnika?

Komentarz

• grzes74
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 176
                  • Rapid (NH3)

[quote="loyd"]Ja już po wymienie nastawnika.

Różnica przy uruchamieniu auta jest gigantyczna .....[/quote

Cóż....

ja napiszę tak.

Był taki wątek "terkotanie z tylnej części samochodu w 1.4 TSI" - okazało się do wymiany jakiś element z okolic tylnego nadkola.

W styczniu 2011 przy przelocie ok. 30000 skusiłem się na wymianę, przy okazji przeglądu.
                  Powiedzieli w InterAuto - że będzie spokój przez chwilę i potem znowu zacznie terkotać.
                  Poprosiłem o wymianę.

Było cicho i super przez może 10 tys. km. Teraz znowu terkocze. Olewam to.

Może decyzja kolegi z wymianą nastawnika była całkiem słuszna. Zwróciłbym jednak uwagę na fakt że większość z userów 1.4 TSI zauważyła kiepskie dźwięki po rozruchu w temp. mocno powyżej 10 stopni. Z super entuzjazmem poczekałbym do kwietnia, maja.

Nie to żebym komukolwiek źle życzył ... mam do niektórych firm zasadę ograniczonego zaufania.
                  pozdrawiam
                  Grzes
                  polecam :

www.octavia-forum.de
                  www.skodacommunity.de
                  www.briskoda.net........

Komentarz

• maselek2
                    Drive
                    • 2011
                    • 90

sezamek1
                    Ad.1. Z problemem terkotania musiałem się fatygować do ASO 3 razy i za każdym razem grzecznie mnie zbywano (ten typ tak ma, pana auto nie podlega żadnej akcji serwisowej itp.)
                    Zamieszczone przez Arken
                    Lekko nie jest, upieraj się przy swoim, tez musiałem trochę z ASO "powalczyć"
                    Może poproś niech Ci to dadzą oficjalnie, na piśmie........
                    Właśnie tak zrobiłem… zadziałało
                    Ad.2. Roboty jest sporo. Wymiana trwała ok. 6 godz.
                    Ad.3. Na razie jest cisza jak makiem zasiał czyli wszystko jest ok. Nic nie spieprzyli nawet auto umyli.
                    Ad.3. Robotę wykonali dobrze, ale nie było łatwo przekonać ASO chociaż dobrze znają problem.
                    Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...

Komentarz

• tomkr82
                      Drive
                      • 2009
                      • 52

Jutro tj 14.11.2011 (poniedziałek) godzina 22:30 TVN Turbo - Turbokamera - program o naszym terkoczącym 1.4 TSI. Przed chwilą była reklamówka w TVN Turbo.
                      Toma

Komentarz

• rohas
                        Classic
                        • 2009
                        • 21
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mógłby to ktoś nagrać, bo nie wszyscy mają tan kanał :diabelski_usmiech

Komentarz

• toomasz
                          Elegance
                          • 2010
                          • 909
                          • Volkswagen
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Parę dni po jutrzejszej premierze będziesz mógł obejrzeć w necie, a konkretnie na tvn player

Komentarz

• zbigniew147
                            Rider
                            • 2008
                            • 482

Zamieszczone przez rohas
                            gdy nadejdzie kolejny odcinek to wówczas ten który nas interesuje będzie można obejzeć na stronach internetowych TVN-u, generalnie na necie można obejżeć program z tygodniowym poślizgiem (bieżących nie ma)

Komentarz

• wilq
                              Drive
                              • 2009
                              • 62

Czy mimo wszystko, ktokolwiek z Was, moglby nagrac ten program. Niestety nie moge ogladac programow z tvn przez internet. Nie dzialaja za granica :evil:

Z gory dzieki
                              sorki za brak polskich liter

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                RS
                                • 2010
                                • 2822

Zamieszczone przez loyd
                                Ja już po wymienie nastawnika.

Różnica przy uruchamieniu auta jest gigantyczna .....
                                a można DOKŁADNIEJ ? rozumiem że bez względu na warunki zewnętrzne (temp +50 czy -50, postój godzinę czy kilka dni) auto odpala cichutko i za każdym razem bez terkotania ? czy odrazu ma normalne obroty czy przez chwilę są podwyższone ?
                                SPOT Poznań:
                                .....
                                ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

Podwyższone obroty to mnie interesują bo to objaw normalny - choć od wymiany ich nie było.

Odpala za każdym razem bez terkotania.

Komentarz

• idas
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 828

Teraz takie warunki, ze bardzo zadko wystepuja podwyzszone obroty.
                                    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• zbigniew147
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 482

wczoraj program TVN-u Turbo Kamera zbyt dużo nie rozjaśnił - widac że roporterom zależało na wykazaniu że ASO oraz importer VW i Skody ma klienta w poważaniu i liczy sie dla nich kasa i nie chcą zrobić akcji serwisowej.

Z ciekawości zrobiłem tak jak pod koniec programu i blefując zadzwoniłem do ASO i powiedziałe że mam dziwne stuki podczas uruchamiania motoru (na ostatnich 50 uruchomień 4 razy ). ASO mnie zaprosiło na diagnozę - przez noc auto ma stać pod chmurką i z rana go odpalą - i jak to się potwierdzi to według zaleceń producenta będą wymieniać nastawnik napinacza rozrządu. Tyle dobrze że ASO wie co robić i podejżewam że jak cos kogoś zaboli to tak jak w przypadku LOYD-a zostaniemy obsłużeni bez problemowo.

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

Naprawdę nie było u mnie żadnych problemów a ASO uwierzyło mi w zasadzie na słowo (po obejrzeniu nagrania które tu wrzuciłem) - mówię o ASO Kielce.

Jak pisałem, słynne InterAuto spuściło mnie w tej sprawie na drzewo więc był to mój ostatni kontakt z nimi :|

Komentarz

• zbigniew147
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 482

na początku chyba trzeba by sobie telefonicznie potestować ASO w okolicy i tam uderzać.

Komentarz

• faziolot
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 27

Zamieszczone przez zbigniew147
                                            wczoraj program TVN-u Turbo Kamera zbyt dużo nie rozjaśnił - widac że roporterom zależało na wykazaniu że ASO oraz importer VW i Skody ma klienta w poważaniu i liczy sie dla nich kasa i nie chcą zrobić akcji serwisowej.

Z ciekawości zrobiłem tak jak pod koniec programu i blefując zadzwoniłem do ASO i powiedziałe że mam dziwne stuki podczas uruchamiania motoru (na ostatnich 50 uruchomień 4 razy ). ASO mnie zaprosiło na diagnozę - przez noc auto ma stać pod chmurką i z rana go odpalą - i jak to się potwierdzi to według zaleceń producenta będą wymieniać nastawnik napinacza rozrządu. Tyle dobrze że ASO wie co robić i podejżewam że jak cos kogoś zaboli to tak jak w przypadku LOYD-a zostaniemy obsłużeni bez problemowo.
                                            Koledzy,
                                            właśnie wymieniono u mnie nastawnik wałka rozrządu (z tego miejsca dzięki dla ASO Giżycko). Na pierwszy rzut ucha różnica w rozruchu jest. Pojeździmy, zobaczymy.

Co do materiału z TVN Turbo. Medialny bełkot bez profesjonalnej autoryzacji, niestety.

Nie silę się tutaj na opinię rzeczoznawcy samochodowego, ale właściciel Skody u którego wymieniono napinacz (a nie nastawnik) twierdził, że to nic nie dało, co oznacza (zresztą potwierdza to notka serwisowa w programie ASO), że chodzi o nastawnik, a nie napinacz. No a coś takiego jak nastawnik napinacza chyba nie istnieje. :wink:
                                            Dla tych, którzy zamierzają ubiegać się o wymianę nastawnika polecam od razu wymianę napinacza (czego ja nie zrobiłem). Koszt ok. 140 PLN, a mając na względzie to, że mają wszystko na wierzchu - warto.
                                            Swoją drogą dobrze, że nie wymieniłem przy okazji napinacza, przynajmniej będę wiedział czy to faktycznie nastawnik czy napinacz.

Pozdrawiam

Komentarz

• zbigniew147
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 482

Zamieszczone przez faziolot
                                              Zamieszczone przez zbigniew147

Koledzy,
                                              właśnie wymieniono u mnie nastawnik wałka rozrządu (z tego miejsca dzięki dla ASO Giżycko). Na pierwszy rzut ucha różnica w rozruchu jest. Pojeździmy, zobaczymy.

Co do materiału z TVN Turbo. Medialny bełkot bez profesjonalnej autoryzacji, niestety.

Nie silę się tutaj na opinię rzeczoznawcy samochodowego, ale właściciel Skody u którego wymieniono napinacz (a nie nastawnik) twierdził, że to nic nie dało, co oznacza (zresztą potwierdza to notka serwisowa w programie ASO), że chodzi o nastawnik, a nie napinacz. No a coś takiego jak nastawnik napinacza chyba nie istnieje. :wink:
                                              Dla tych, którzy zamierzają ubiegać się o wymianę nastawnika polecam od razu wymianę napinacza (czego ja nie zrobiłem). Koszt ok. 140 PLN, a mając na względzie to, że mają wszystko na wierzchu - warto.
                                              Swoją drogą dobrze, że nie wymieniłem przy okazji napinacza, przynajmniej będę wiedział czy to faktycznie nastawnik czy napinacz.

Pozdrawiam
                                              precyzuje moją wypowiedź - w ASO dziś rano mówiono mi o nastawniku rozrządu - nie o napinaczu

Komentarz

• sezamek1
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 70

Koledzy,

Pozdrawiam
                                                Witam,

Kolego napisz proszę czy ASO wymieniało Ci nastawnik wałka rorządu jeszcze na gwarancji czy już po. Jakie były przesłanku do wymiany - terkotanie na ciepłym czy na zimnym silniku - opisz proszę jakie były u Ciebie objawy.

Jeszcze jedno pytanie - koszt 140 zł za napinacz to cena z ASO?

Komentarz

• faziolot
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 27

Koledzy,

Pozdrawiam
                                                  Witam,

Kolego napisz proszę czy ASO wymieniało Ci nastawnik wałka rorządu jeszcze na gwarancji czy już po. Jakie były przesłanku do wymiany - terkotanie na ciepłym czy na zimnym silniku - opisz proszę jakie były u Ciebie objawy.

Jeszcze jedno pytanie - koszt 140 zł za napinacz to cena z ASO?
                                                  Nastawnik wymieniony na gwarancji - w zasadzie zlecenie otworzyłem na dwa tygodnie przed jej upływem a sama wymiana była już po.
                                                  Tak jak już pisałem gdzieś na forum, to co mnie skłoniło do zgłoszenia to dźwięk, który pojawił się przy odpalaniu silnika dwukrotnie (raz przy przebiegu 26 kkm i potem 30kkm). Za każdym razem miało to miejsce po tym jak po krótkim przejeździe samochód stał na parkingu. Co do samego dźwięku - nie mam nagrania, ale opisowo - brzmiało to tak jakbyś się przejechał luźnym łańcuchem po zębatce, głośny metaliczny dźwięk o wysokiej częstotliwości trwający może 1 - 2 sekundy. W każdym razie przy odpaleniu samochodu masz wrażenie, że zaraz coś ci rozp.... maskę. Co do poruszanego tutaj tematu głośnego rozruchu - to mimo wszystko TTTM - testowałem na innych udostępnionych przez ASO egzemplarzach. Aha, komp nic nie pokazuje.
                                                  Cena 140 pln to cena z etki.

Pozdrawiam

Komentarz

• koz
                                                    Classic
                                                    • 2009
                                                    • 18

Witam,
                                                    Ja jesetm tydzień po wymianie nastawiacza.
                                                    ASO wymieniło w trybie tzw. "dobrej woli producenta", SAP pokryło 70% kosztów części.
                                                    Koszt nastawiacza w ASO 1900 pln (tak więc za część dopłaciłem 570 pln).
                                                    ASO za robociznę policzyło 1000 pln (tak więc za wszystko dałem 1570 pln), ale chociaż samochód umyli i plastiki pod maską też ładnie wyczyścili.

W ASO zgłosiłem terkotanie, niestety u mnie pojawiło się dopiero przy 39 tys., miesiąc po gwarancji, przez 1 tys km jeździłem i nasłuchiwałem, terkotało coś delikatnie przez 2 sek. ale tylko przy rozruchu zimnego silnika, na ciepłym odpalał bez żadnego terkotania. Z pracownikiem ASO pogadałem, że słyszałem o tym nastawiaczu i że może by tak w ramach tzw. "naprawy z dobrej woli" zrobić, gdyby się potwierdziły moje przypuszczenia. Zostawiłem auto na noc w ASO, rano odpaliliśmy silnik, delikatnie zaterkotało, od razu wiedzieli co to jest, powiedzieli że skontaktują się z SAP czy pokryje koszty naprawy. SAP odpowiedziało po trzech dniach, że pokryje 70% kosztów nowej części.

Po wymianie słychać delikatny świst przez ok 1 sek. Wcześniej tego nie było, pewnie to dźwięk pracy zmienionego nastawiacza. Po 1 sekundowym świście słychać jeszcze delikatne 1 sekundowe terkotanie, słabsze niż przed wymianą. Więc generalnie jest lepiej. U mnie to terkotanie nie było bardzo głośne stąd jakiejś oszałamiającej zmiany nie słyszę. Te pozostałe dźwięki/stuki spowodowane są zapewne pracą hydraulicznych popychaczy zaworów.

Jak będę miał chwilę to wrzuce film z nagraniem z przed i po naprawie.

Komentarz

Pracuję...